Turvallisuus, mitä se merkitsee koiralle?

07.10.2020

Turvallisuus, mitä se merkitsee koiralle?

Kukapa ei haluaisi koiransa (tai minkä tahansa lemmikkinsä) olevan onnellinen ja kokevan oloaan turvalliseksi seurassamme. Mutta mitä turvallisuus tarkoittaa koiran näkökannalta? Otan tämän aiheeksi, koska koen että tästä puhutaan aivan liian vähän. Paljon puhutaan koiran kouluttamisesta, harrastuksista, ruokinnasta ja muista asioista, mutta harvoin pysähdytään miettimään turvallisuutta.

Mitä tarkoitan tällä? Tarkoitan asioita, joita meidän tulisi tarjota koiralle, jotta koiralla olisi turvallinen olo meidän kanssamme ja kodissamme.

Ensiksi on hyvä pitää mielessä, että koira ei ole ihminen 😊 Tämä tuskin tulee kenellekään yllätyksenä 😉 Koira on eläin, jolla on lajinomaisia käyttäytymismalleja sekä tarpeita, joita hänen täytyy saada tehdä ollakseen onnellinen. Näitä ovat esimerkiksi muiden lajitovereiden kanssa turvallinen yhdessäolo, hyvä suhde omistajaan ja muihin perheenjäseniin, riittävästi ruokaa ja vettä, haistelu ja nenän käyttö niin ulkona kuin sisälläkin, riittävästi unta ja lepoa, sekä eri roduilta löytyy myös tarpeita, jotka vaihtelevat rotujen välillä.

1. Turvallinen yhdessäolo muiden koirien kanssa

Koirat ovat sosiaalisia eläimiä ja näin ollen usein nauttivatkin yhdessäolosta muiden koirien kanssa. Tämän voi helposti ymmärtää väärin. Usein yhdessäolosta tulee mieleen riehuminen koirapuistossa koiraryhmän kanssa. Ei. Vaan yhdessäoloa oman koirakaverin kanssa, jonka seurassa halutessaan leikitään, mutta pystytään myös rauhoittumaan. Koirakaveri, jonka kanssa voidaan yhdessä käydä lenkillä ja jota ei tarvitse pelätä.

Koirakaveri on äärimmäisen tärkeä koiralle, jotta koiralla on joku, kenen kanssa puhua "omaa kieltään".

Koirakavereita ei tarvitse olla välttämättä enempää kuin yksi. Etenkin aremman tai pelkäävän koiran kanssa, yksi turvallinen ystävä on huomattavasti parempi kuin monta "jännittävää" kaveria.


2. Hyvä suhde omistajaan ja muihin perheenjäseniin

Toistan itseäni: Koirat ovat sosiaalisia eläimiä. He tarvitsevat seuraa. Ottaessamme koiran (tai minkä tahansa lemmikin) meidän tuleekin kysyä itseltämme riittääkö meidän aikamme koiralle? Olemmeko valmiita panostamaan tarpeeksi koiraan?

Tällä en tarkoita, että täytämme kalenterimme eri koiraharrastuksilla, vaan onko meillä aikaa olla koiramme kanssa? Koiran omistaminen on muutakin kuin vaan koiran lenkille viemistä. Koira tarvitsee sosiaalista kanssakäymistä kanssamme. Tämä voi olla koiran huomioimista eri tavalla arjessa, yksi yksinkertaisimmista on puhua koirallesi ja huomioida koirasi kotona. Voitte myös harjoitella teille tarpeellisia asioita, kuten luoksetuloa ja nätisti hihnassa kävelyä.

Tapa, jolla asioita opetetaan ja kuinka koiran tekemisiin reagoidaan, vaikuttavat hyvin paljon siihen millainen suhde omistajalla koiransa kanssa syntyy. Hyvään ja turvalliseen suhteeseen ei koskaan kuulu pelottelu, fyysinen kuritus tai koiran alistaminen.

Mieti itse, millaista olisi elää jonkun kanssa saman katon alla, joka käyttäisi sinuun henkistä tai fyysistä väkivaltaa?

Turvallinen, ja luottamukseen perustuva suhde onkin kaiken perusta 😊


3. Riittävästi ruokaa ja vettä
Meistä voi tuntua sanomattakin selvältä, että koiralla kuuluu olla tarpeeksi vettä saatavilla jatkuvasti. Aina ei kuitenkaan näin valitettavasti ole. Meille aikuisena tullut Diva, oli elänyt nuorempana niin, että vesikippo oli ollut tyhjänä useasti.Tämä oli aiheuttanut Divalle sen, että kun hän tuli meille, hän tyhjensi aina koko vesikipon kerralla. Riippumatta vesikipon koosta. Hänelle vedestä oli tullut resurssi, joka täytyi tyhjentää heti kun sitä oli saatavilla. Meillä kesti yli puoli vuotta saada hänet luottamaan siihen, että vettä on aina tarjolla. Tällaisen perustarpeen puuttuminen, aiheuttaa paljon stressiä ja pelkoa. Ja kun pelko ja stressi ovat läsnä, koira ei voi tuntea oloaan turvalliseksi.


4. Haistelu ja nenän käyttö niin ulkona kuin sisälläkin
Koiran hajuaisti on uskomattoman paljon parempi kuin meidän. Kun astumme ulos lenkille koiran kanssa, me emme ehkä haista juurikaan mitään. Kun taas meidän koira tietää tismalleen kuka on kävellyt ohi, onko se ollut nainen vai mies, missä mielentilassa yksilö on ollut ja kuka muu eläin / ihminen mahdollisesti on lähistöllä.

Nenän käyttäminen on koiralle äärimmäisen tärkeää. Sen lisäksi että se kuuluu koiran lajinomaisiin tekemisiin, se myös rauhoittaa koiraa ja laskee stressitasoja. Siksi esimerkiksi lenkillä ollessa olisi tärkeää, että annamme koiramme rauhassa haistella.

Kukapa meistä ei olisi joskus lenkillä ollessa syyllistynyt koiransa liikkeelle hoputtamiseen, kun koiralla on ollut kiinnostava haju tutkittavana. Jos kuitenkin mietimme asiaa koiran kannalta, useimmiten koira pääsee ulos vain silloin kun me viemme koiran ulos. Tällöin muodostuu vielä tärkeämmäksi se, millaisena koira lenkillä olon omistajan kanssa kokee. Onko lenkillä oleminen jatkuvaa hihnasta nykimistä ja hoputtamista vai rauhallista haistelua ja koiran tahtiin liikkumista?

Tämä ei tarkoita, että meidän tarvitsisi olla ulkona loputtomiin, vaan jos aikaa on vaan 20min ulkoiluun, niin voimme valita lyhyemmän reitin ja tehdä sen rauhallisemmin. Mitä miellyttävämmäksi koira lenkillä olon omistajan kanssa kokee, sitä vahvemmaksi myös koiran ja omistajan suhde kasvaa.

5. Riittävästi unta ja lepoa
Mikä on koiralle riittävä määrä unta?

Päinvastoin kuin ihmiset, koirat ottavat unensa useammassa osassa. On tutkittua, että aikuisen koiran unen tarve on noin 12-16 tuntia. Jos taas mietimme pentuja tai seniori koiria, unen tarve kasvaa tästä vielä muutamilla tunneilla.

Miten taata koiralle riittävä lepo ja uni?

Jokaisella koiralla tulisi olla omassa kodissaan useampia omia paikkoja, mistä koira voisi valita, missä milloinkin haluaisi nukkua. Ne voivat olla petejä, häkkejä tai mitä tahansa paikkoja. Koirat myös tykkäävät nukkua korotetuilla alustoilla. Näillä tarkoitan esim. sänkyä, sohvaa, nojatuolia tai vaikka häkin päällä nukkumista. Kannattaa kokeilla oman koiran kanssa, mikä olisi omalle ystävälle se mieluisin.

Useat koirat haluavat nukkua lähellä omistajaa. Jotkut haluavat tulla sänkyyn, toisille sopii paremmin oma nukkumapaikka omistajan makuuhuoneessa tai sen lähistöllä. Olemalla ihmisen lähellä (olettaen että suhde omistajaan on kunnossa), koira myös tuntee olonsa turvalliseksi. Ideaalia tässäkin olisi, jos voisimme antaa koiralle vaihtoehdon valita. Miten? Yksinkertaisesti tarjoamalla koiralle eri vaihtoehtoja missä nukkua 😊


Ja vielä lopuksi 😊

Mainitsinhan että koirat ovat äärimmäisen sosiaalisia eläimiä (jopa ongelmakoirat, kunhan heidän ongelmansa saadaan hoidettua)?

Se onkin yksi syy miksi he ovat sopeutuneet niin hyvin elämään meidän kanssa😊

Ja nyt ei muuta kun ihanaa lokakuuta kaikille ja nauttikaa olosta koirienne kanssa 😊

Terveisin Helena & Diva (alla kuvassa) 😊